Haber

Seçim bitti, şimdi hesap zamanı: Partiler kongreye hazırlanıyor

ANKARA – Milletvekilliği seçimlerinin ardından ikinci nesle bırakılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri de sonuçlandı. Muhalefetin tüm tez söylemelerine rağmen Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluğu elde etti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Sonuçlar muhalefet partilerinde önemli tartışmaları beraberinde getirecek. CHP ve DÜZGÜN Partisi’nin önümüzdeki kongrelerde yürüteceği politika ve yönetim değişikliği talepleri sürpriz olmayacak.

Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından gözler muhalefet partisi başkanlarının açıklamalarına çevrildi. İlk konuşmacıyı Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Seçimdeki tüm baskılara rağmen halkın otoriter bir yönetimi değiştirme iradesinin net bir şekilde ortaya çıktığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yürüyüşümüz devam ediyor ve buradayız” diyerek görevinin başında olduğu mesajını verdi.

Kılıçdaroğlu’nun ardından partisinin genel merkezinde ilk değerlendirmeyi yapan YETERLİ Partisi Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonuçlarını detaylı bir şekilde değerlendireceklerini belirterek, “Bizim görevimiz bu mesajı anlamak ve anladıktan sonra gereğini yapmaktır. BT. İYİ Parti olarak bunu layıkıyla yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayına destek veren HDP’den yapılan açıklamada, seçimin eşit ve adil bir ortamda gerçekleşmediği kaydedildi. Bu, halkımıza karşı sorumluluğumuzun ve mücadele geleneğimizin gereğidir.

Muhalefet liderlerinin ilk açıklamaları seçim sonuçlarının parti organlarında görüşüleceği ve gerekli derslerin çıkarılacağı yönünde olsa da asıl tartışmalar önümüzdeki kongrelere taşınacak.

CHP’DE KONGRE SÜRECİ BAŞLAYACAK

CHP, “Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağız. Bunu “Hedef Güçtür” sloganıyla gerçekleştirdi. 2 yılda bir düzenlenen ancak “olası erken seçim” nedeniyle 1 yıl ertelenen kongre sürecinin önümüzdeki günlerde süratle başlatılması gerekiyor. Sonbaharda yapılması beklenen kongrede, “hedef güç” tartışmasının başladığı yolda Meclis’te çoğunluğun sağlanamaması ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin kaybedilmesinin nedenleri ve sorumluları sorumlu olacak. Tartışılmalı. Seçim sürecinde eleştirilerini erteleyen parti içindeki bazı çevrelerin kongrede bu eleştirilerini yüksek sesle dile getirmesi ve hatta aday çıkarması sürpriz olmaz.

ALA PARTİ’NİN İLK KONGRE’Sİ: ‘DEDİM’ DİYE YETMEZ

Seçim öncesi ilçe ve il kongrelerini gerçekleştiren DÜZGÜN Partisi’nin olağan kongre tarihi geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklandı. UYGUN Partisi’nin 24-25 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek 3. Olağan Kongresi’nde hem partinin Meclis seçimlerinde aldığı oy hem de Cumhurbaşkanı adayı seçim sürecinde sergilediği tavır tartışılacak. Partinin aldığı oyu “Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmasının faturasını durarak ödüyoruz” sözleriyle değerlendiren bir parti yöneticisi, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını Kılıçdaroğlu’nun adaylık ısrarıyla ilişkilendirerek, “Adaylık bu kadar pahalı mı? , adaylığın bedelini ödedik.” Akşener’in “Ben demiştim” diyerek bu sürecin içinden çıkamadığını söyleyen bazı parti yöneticilerine göre, “Yetmez, yapmaz, onay vermez” görüşünü savunuyor. Tüm bunların bir ay sonra gerçekleşecek kongrede ele alınacağı ve bu tartışmaların yönetim kadrosunda değişiklikleri beraberinde getireceği belirtiliyor.

Millet İttifakı bileşenlerinden Gelecek Partisi, kongresini yılsonuna kadar yapacak. Bir sonraki Parti kongresinin Kasım ayından önce yapılması bekleniyor. 29 Aralık 2020 tarihinde 1. Olağan Kongresini gerçekleştiren DEVA Parti’nin kongresini yılsonuna kadar gerçekleştirmesi bekleniyor.

AK PARTİ’DE VİTRİN DEĞİŞİMİ BEKLENTİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52 oyla yeniden seçilirken, AK Parti yüzde 7 düştü. 24 Mart 2021’de 7’nci olağan kongresini toplayan AK Parti’nin 8’inci kongresini Mart 2024 yerel seçimleri öncesi yapması bekleniyor. AK Parti kongresinde milletvekili aday listelerinde yüzde 65’e ulaşan değişikliğin parti yönetimine de yansıması ve yerel seçimler öncesi yeni bir vitrin oluşturulması bekleniyor.

13. Olağan Kongresini 18 Mart 2021’de toplayan MHP’nin, kongresini yerel seçimlerden bir yıl sonra yapacağı vurgulanıyor.

yumurtalikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu