Haber

Konya’da ‘Değişim’ Yapılan 115 Araç Yakalandı

Konya merkezli 10 ilde geçtiğimiz günlerde oto kaçakçılarına yönelik eş zamanlı düzenlenen ‘Fren’ operasyonunda yurt dışından getirilen 115 araç ‘değişim’ amacıyla piyasaya sürülmeden yakalandı. Tam teftiş yapmaları konusunda onları uyardı.

Dolandırıcılık çeteleri, ağır hasarlı veya ulaşılamaz durumdaki araçlardan aldıkları motor ve şasi numaraları ile çalıntı veya haklarından mahrum bırakılan araçları sattığında birçok kişi mağdur oluyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı, geçici ithal edilmek üzere yurda getirilen araçları üçüncü kişilerin kullanımına bırakan, söz konusu araçları parçalayarak yurt içinde satan şebekeleri, tescil ederek vergi kaçırdıklarını tespit etti. kanuna karşı. Konya merkezli 10 ilde yapılan incelemede, yurt dışından Türkiye’ye araç getiren yabancı uyruklu kuryelerin de olduğu belirlendi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ‘Fren’ operasyonunda 20 zanlı gözaltına alınırken, yabancı şahısların kurye ile getirdiği 115 araçtan 240 milyon lira haksız kazanç elde edildiği öğrenildi.

“Değişen bir aracı anlamak için önce aracın gövdesine bakmak gerekir”

Son yıllarda 2. el araç branşında değerli sıkıntılara yol açan ‘değişim’ adı verilen bu işlem birçok vatandaşı mağdur etmektedir. Araç alacak vatandaşları uyaran oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, “Vatandaşlarımızın araç alırken öncelikle güvendikleri bir oto ekspertize gitmeleri gerekiyor. Çoğu yürüyerek motoru kontrol ettirmek istiyorlar.Motor parçalarının kontrol edilmesi gerekiyor. Kesme, ekleme, araca dışarıdan bir müdahale var mı bunların kontrol edilmesi gerekiyor. Bunlara göre hata payı sıfıra yakın” dedi.

“Şase numaraları uyuşmuyorsa bir anormallik olduğu anlaşılmalıdır”

Şenol Uysal, araç almayı düşünenlerin genellikle kaporta değişen-boyalı kısımlarına odaklandıklarını ancak motor ve şasi numaralarına dikkat etmediklerini belirtti. Uysal, aracı bilgisayara bağladıklarında ruhsattaki motor ve şasi numarasının bu bilgisayar ortamındaki numara ile ruhsattaki numaranın birebir aynı olması gerektiğini söyledi. Her şekilde değişebilir. Kaporta üzerinde şasi numaraları olacaktır ve bu şasi numaraları etrafında herhangi bir işlem olup olmadığı çok önemlidir. Boya, kaynak gibi herhangi bir müdahale olup olmadığı incelenebilir. Bu şekilde incelendiğinde olayı değiştirmek kesinlikle zor olacaktır” şeklinde konuştu.

“Trafik tescilinde her türlü işlemi kontrol etmeleri onlar için büyük önem taşıyor”

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlara Teşebbüs (KOM) Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Suçları Şube Müdürü Amir Şerif Coşkun, “Araç alacak kişilerin motor numarasında, şasi numarasında herhangi bir tahrifat veya işlem olup olmadığını mutlaka kontrol etmesi gerekiyor.” Bu sayıların eşleşip eşleşmediğini kontrol etmek çok önemlidir. Aracın daha önce modifiye edilip edilmediğinin trafik tescil sürecini kontrol etmeleri de çok önemli” dedi. – KONYA

balcovaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu